Beschrijving
Ideaal voor op de barbecue!
Deze gietijzeren koekenpan ‘Rondo’ van het Zweedse Ronneby Bruk is ijzersterk, duurzaam en gaat bij normaal gebruik een leven lang mee. Gietijzer is één van de oudste kook- en bakmaterialen en geliefd bij veel koks omdat het een puur materiaal is zonder anti-aanbaklaag. Bovendien zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard: de pan verspreidt de warmte geleidelijk en zeer gelijkmatig en houdt deze lang vast.
Na aankoop is de pan direct startklaar. Iedere Ronneby Bruk pan wordt bij de productie namelijk ingebrand met plantaardige olie waardoor de pan een natuurlijke anti-kleeflaag heeft. En door het gebruik wordt deze anti-kleeflaag steeds beter. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie en de oven. Ook het wisselen van warmtebron is geen enkel probleem, handig wanneer je een gerecht nog even op temperatuur wil houden in de oven. Ook ideaal voor op de bbq.
Tips voor onderhoud en gebruik:
Schoonmaken doe je het beste met heet water en een afwasborstel. Dit is het makkelijkst direct na het koken, als de pan nog heet is. Doe de pannen nooit in de vaatwasmachine – daarmee verdwijnt de ‘pre-seasoning’en kan de pan roestig worden.
Smeer de pan zo nu en dan in met een plantaardige olie, zo behoud je de natuurlijke anti-aanbaklaag.
Warm een gietijzeren skillet langzaam op en laat de pan ook langzaam afkoelen. Zo voorkom je snelle temperatuurwisselingen, waardoor de pan kan barsten.
Een gietijzeren pan is niet geschikt voor zure ingrediënten als tomatensaus, dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan. Bewaar ook geen voedsel in de pan, de smaak of kleur van het voedsel kan hierdoor veranderen. Wordt het voedsel lang in de pan bewaard, dan zal de pan gaan roesten.
Mocht je pan roest of andere vlekken vertonen, wrijf het pan-oppervlak dan in met wat levensmiddelen-olie. De olie zal de oxydatie “opheffen”, en het kan de volgende dag worden afgeveegd.
Is de ‘pre-seasoning’ van je pan verloren gegaan? Geen nood, deze kun je zelf eenvoudig herstellen. Maak de pan goed schoon, gebruik eventueel een schuurspons om kleine voedselresten of oud vet los te maken. Droog de pan goed, wrijf het oppervlak goed in met levensmiddelen-olie en zet de pan 2 à 3 uur in de oven bij 150 °C. Veeg, nadat de pan is afgekoeld, de olie af. Zo heeft de pan een nieuwe ‘pre-seasoning’ gekregen die weer beter en beter wordt tijdens het gebruik.
Specificaties
Hoogte 4.8 cm
Breedte 28 cm
Diepte 17.5 cm
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.